Tips
Posted in

Beneficiile lanii de merinos si a celei clasice

Lâna de oaie este o fibră complexă, ceea ce o face unul dintre cele mai versatile și funcționale produse de origine animală, utilizată de oameni de mii de ani, datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă această fibră remarcabilă.
Există multe rase de oi care produc diferite tipuri de lână, de la una aspră până la una foarte fină. Cea mai fină fibră este produsă de oaia din rasa Merinos, aceasta fiind principala diferență dintre lâna Merinos și restul, să le numim clasice.

Lâna Merinos este deosebit de moale și ușoară. Fibrele sale sunt mult mai fine decât cele clasice din lână, rezultând o lână mai moale, mai ușoară și mai flexibilă. Un articol de îmbrăcăminte făcut din lână Merinos pune în evidență mișcările naturale ale corpului într-un mod plăcut.

Indiferent de rasa de la care provine, lâna are în general multe calități extrem de valoroase precum cele enumerate mai jos.

Reglează și izolează
Fibra de lână are o structură foarte specială. Are în structura internă bule de aer care creează un interior gol, ceea ce conferă lânii capacitatea de a acționa ca un izolant natural. Lâna poate absorbi umezeala din aer și o poate ține departe de corp, lăsând pielea uscată și confortabilă, la fel cum face și pentru oi. Ce este remarcabil este că funcționează și în sens invers, având și un efect răcoritor.

Reduce mirosul natural al corpului
Spre deosebire de țesăturile sintetice care favorizează transformarea zonelor acoperite de transpirație într-o suprafață propice pentru reproducerea bacteriilor, lâna reduce riscul ca hainele să preia mirosul neplăcut al corpului deoarece lasă pielea să respire și are calități anti microbiene.

Hipoalergenică
Deoarece lâna reglează umiditatea și temperatura, este neatractivă pentru acarieni. Aceștia preferă medii mai calde și mai umede. Deci lâna este ideală pentru persoanele care suferă de alergii și astm.

Rezistentă la foc
Rezistentă la foc în mod natural, lâna este mai greu de aprins decât orice alt material textil, precum nailonul, poliesterul și bumbacul. Temperatura trebuie să ajungă la 570-600°C înainte ca lâna să se aprindă. În cazul bumbacului acest lucru se întâmplă la mai puțin de jumătatea acestei valori. Dacă într-adevăr ia foc, mocnește și apoi se stinge singură, în niciun caz nu se topește.

Impermeabilă

Este rezistentă la apă și respinge orice picătură de umiditate. Poate absorbi până la o treime din propria greutate în umiditate, fără a lăsa senzația de ud. Numai atunci când atinge o saturație de 30% din propria greutate se va simți umed la atingere.

Rezistentă la UV și pete
Acoperirea ceroasă a lânii oferă un strat exterior protector, ceea ce înseamnă că petele nu sunt ușor de absorbit și este mult mai puțin probabil să păteze. Articolele de îmbrăcăminte din lână sunt, de asemenea, ideale ca protecție solară deoarece absoarbe radiațiile UV.

Se poate spăla la mașină
S-au dus zilele în care trebuia să-ți speli articolele din lână la mână. Inovațiile de-a lungul anilor au făcut ca multe dintre firele de lână să poată fi spălate la mașină. Mașinile de spălat au evoluat și ele și oferă programe delicate de spălare a lânii. În plus, produsele din lână nu necesită o spălare frecventă. De cele mai multe ori este necesară doar o bună aerisire.

Sustenabilă ecologic
Oilor le crește lâna în fiecare an, de aceea este o resursă regenerabilă. Este de asemenea biodegradabilă, furnizând substanțe nutritive solului în procesul natural de descompunere. Iar ca produs natural, lâna necesită mai puțină prelucrare decât fibrele artificiale.

De lungă durată
Considerați produsele din lână o investiție, căci vor continua să vă ofere beneficii. Dacă este bine îngrijit, un articol de îmbrăcăminte din lână va dura o viață întreagă. Fiind elastică în mod natural, lâna își păstrează forma, deci articolele de îmbrăcăminte vor continua să arate bine.

Atenție:

Când tricotați cu lână Merinos, se recomandă să folosiți o dimensiune mai mică a acului decât cea sugerată pe eticheta ghemului și să tricotați întotdeauna un specimen de ecartament (o mostră de lucru).

Dată fiind textura materialului, hainele din lână merino își vor mări dimensiunile după prima spălare. Vă rugăm să luați în considerare acest lucru înainte de a vă tricota produsul.

După următoarele spălări, dacă articolele de îmbrăcăminte sunt curățate conform instrucțiunilor de spălare, dimensiunea va rămâne neschimbată.

Și, în plus, își vor păstra forma foarte bine timp de mulți ani!

Urmareste-ne!
TOP

SHOPPING BAG 0