Tips
Posted in

Propietatile Mohairului

Ce este mohairul?

Fibra de mohair provine de la o specie de capră numită angora (a nu se confunda cu iepurele angora, care produce fibră angora). Părul acestei capre crește destul de repede și în mod normal este tuns de două ori pe an.
Este una dintre cele mai versatile fibre. Astfel, în funcție de vârsta caprelor, poate fi utilizată la confecționarea de diverse produse, de la îmbrăcăminte de lux, până la covoare rezistente și durabile.
Cea mai fină fibră de mohair se obține din părul de capre tinere și se numește Kid Mohair. Acesta este tipul de mohair pe care îl oferim în magazinul nostru.

Proprietățile firului de mohair

Mohairul este similar cu lâna, dar prezintă numeroase caracteristici superioare celorlalte fibre naturale, motiv pentru care este etichetat ca o fibră de lux. Are un luciu natural și prinde vopseaua în mod excepțional, calitate ce ii conferă culori vibrante, de lungă durată. Mohairul este un excelent izolator, fiind adesea folosit la fabricarea hainelor pentru vreme rece.

Este o fibră care nu se scămoșează și se numără printre cele mai durabile textile din lume – articolele de îmbrăcăminte fabricate din mohair se păstrează ani de zile.

Această fibră este, la fel ca majoritatea celorlalte fibre de lână, aproape neinflamabilă. Când este pusă sub sau lângă o flacără deschisă, tinde să se contracte până devine cenușă. Odată îndepărtată de lângă sursa de foc, aceasta încetează imediat să ardă.

Datorită luciului său intens, este adesea folosit ca fir cu efect decorativ în combinație cu alte fire,  pentru a adăuga această calitate îmbrăcămintei.  Mohairul nu este la fel de moale ca lâna de alpaca sau cașmirul, dar este apreciat pentru această caracteristică unică; este mai călduros decât alte fibre, chiar și folosit în  articole de îmbrăcăminte subțiri și, din acest motiv, este adesea combinat cu lână.

Este puțin probabil să găsiți sau chiar să doriți să tricotați cu fire din 100% mohair, deoarece mohairul tinde să se întindă dacă nu este folosit în combinație cu alte fire și nu revine niciodată la lungimea inițială. Pentru o haină tricotată, ar fi o idee foarte nefericită! De aceea, mohairul este, în general, amestecat cu fibre precum cele de mătase, care contribuie la menținerea formei.

Este dificil să tricotezi cu Mohair?

Tricotatul cu un fir foarte fin și lânos ca cel de mohair poate fi puțin dificil. Iată câteva sfaturi pentru a face tricotatul ușor și, cel mai important, distractiv!

  1. Firele pufoase, cum ar fi cel de mohair, tind să se amestece atunci când vă numărați cusăturile pe ac și poate fi dificil să le deosebiți. Este mult mai ușor să vă numărați cusăturile tricotate dacă alegeți un ac de tricotat care are o culoare diferită de cea a firului cu care lucrați, cu care să contrasteze vizibil.
  2. Dacă este nevoie să desfaceți câteva rânduri, puteți pune tricotajul într-o pungă sigilată, la congelator, pentru câteva ore. Temperatura scăzută va ușura desfacerea firelor, evitând astfel ca multe dintre ele să se lipească sau să se disperseze.
  3. Păstrați întotdeauna o evidență a rândului pe care vă aflați. S-ar putea să fie necesar să păstrați o numărătoare a rândurilor sau să utilizați un dispozitiv de numărat rânduri, dacă preferați, deoarece ar putea fi dificil să vă dați seama câte rânduri ați tricotat doar printr-o evaluare vizuală a progresului dumneavoastră, în special când este vorba de modelele decorative din dantelă.
  4. Preveniți apariția nodurilor și încurcarea firelor înfășurând înapoi în ghem firele rămase înainte de a încheia cu tricotatul.

Bucurați-vă de următorul dumneavoastră proiect!

Join the conversation

Join the conversation

Urmareste-ne!
TOP
SHOPPING BAG 0