Tips
Posted in

Tricotatul cu fire de bumbac: Ce trebuie sa stiti?

Dacă nu ați mai tricotat niciodată cu fire de bumbac, este indicat să știți cum se comportă, ce textură și ce aspect are această fibră. Următoarele sfaturi vă pot fi utile înainte de a începe primul dumneavoastră proiect.

Tipuri de bumbac

Există trei soiuri diferite de bumbac utilizate la fabricarea firelor textile. Cel mai comun tip este bumbacul Upland, care cuprinde aproape 90% din tot bumbacul produs în întreaga lume. Restul de 10% este alcătuit din două tipuri de bumbac de calitate superioară – bumbacul egiptean și bumbacul Pima.
Bumbacul egiptean și bumbacul Pima sunt clasificate ca „bumbacuri extra-lungi”, un termen care se referă la lungimea fibrelor individuale de bumbac. Din aceste fibre mai lungi și mai mătăsoase se produce un fir maleabil și fin, care este, de asemenea, incredibil de puternic. Astfel, el este rezistent la uzură și deteriorare, scămoșare, încrețire și decolorare.

Ambele sunt fibre de o excelentă calitate, iar principala diferență dintre ele constă în originea lor. Bumbacul Pima este cultivat doar în Peru, Statele Unite și Australia, iar bumbacul egiptean prosperă în climatul cald și uscat din valea fluviului Nil.

Proprietățile firelor de bumbac

Bumbacul este o fibră naturală incredibil de rezistentă și durabilă, indiferent dacă este umedă sau uscată. Este extrem de moale la atingere și ușoară. De asemenea, fiind o fibră de celuloză, beneficiază de proprietatea de absorbi căldura de la nivelul corpului. Această caracteristică face ca articolele de îmbrăcăminte din bumbac să fie confortabile de purtat pe tot parcursul anului.
Din bumbac se produc fire foarte moi. Produsele din această țesătură se pot spăla la mașină, în timp materialul devenind chiar mai moale, cu cât este mai des folosit.

În general, bumbacul este ieftin, dar calitatea materialului variază în funcție de preț. Este indicat să aveți în vedere acest aspect atunci când procurați firele de bumbac necesare pentru proiectul dumneavoastră: investind într-un material mai calitativ, ați putea obține rezultate mai bune.
Firele de bumbac evidențiază fiecare detaliu al cusăturilor. De asemenea, bumbacul are o mare afinitate față de coloranți, putând fi vopsit cu ușurință în nuanțe luminoase și intense.

Ce ar trebui să știți înainte de a tricota cu fire de bumbac?

Fibrele de bumbac se pot micșora puțin la spălare, în aceeași măsură în care se întind prin purtare. Luați în considerare acest aspect atunci când alegeți să folosiți bumbac în cadrul proiectelor dumneavoastră.

Deoarece bumbacul reține apa mai bine decât alte fibre, prezintă riscul de a se întinde și de a se lăsa. Odată ce s-a întins, nu va mai reveni niciodată la dimensiunea sau forma inițială. Cu cât dimensiunile proiectului dumneavoastră sunt mai mari, cu atât crește riscul întinderii.

Cu toate acestea, dacă vă îngrijiți îmbrăcămintea în mod corespunzător, respectând instrucțiunile de spălare și de uscare, nu ar trebui să existe probleme.

Bumbacul vopsit, în special în nuanțe mai închise, are tendința de a se decolora. De aceea este important să tricotați un specimen de ecartament (o mostră de lucru) înainte de a începe proiectul, în sine.
Pentru a testa cât mai eficient culoarea, gradul de întindere și dimensiunile materialului, este indicat să tricotați acest model ca și când ar fi produsul final.

Sfaturi pentru tricotat cu fire de bumbac

Pentru a contracara lipsa de memorie textilă a firelor de bumbac, unii pasionați de tricotat recomandă tricotarea cu ace mai mici decât cele indicate pe eticheta ghemului de bumbac. Această măsură contribuie la obținerea unei țesături mai dense și mai solide.

Unii tricoteri consideră că bumbacul este un material alunecos, de aceea vă sugerăm să experimentați cu diferite tipuri de andrele înainte de a începe proiectul final. Un alt mod de a vă ajuta să păstrați forma tricotului este să folosiți cusături texturate. Cusătura de tip Stockinette este potrivită pentru proiectele mici. Dacă tricotați o pătură pentru bebeluși sau ceva de dimensiuni mai mari, folosirea unor cusături variate vă va ajuta să mențineți forma tricotului mai bine.

Sperăm că aceste informații v-au fost de folos și că și dumneavostră vă va plăcea să tricotați cu bumbac la fel de mult cum ne place nouă.

Urmareste-ne!
TOP
SHOPPING BAG 0